Nädal 13 (01.12 – 08.12) – Teistmoodi IT

VoiceOver

Üha rohkem nägemispuudega inimesi kasutab iOS seadmeid, mistõttu peab ettevõte selliste kasutajate saamiseks ja hoidmiseks mõtlema välja abistavad vahendid. 

VoiceOver-i puhul on tegemist iOS operatsioonisüsteemidel põhinevatele seadmetele sisse ehitatud funktsionaalsusega, mis võimaldab vaegnägijal seda kasutada ilma ekraani nägemata. Tegemist on ekraani lugejaga, mida kasutaja saab juhtida teatud käeliigutustega ekraanil. 

Võimalik on kuulata kõike, mida ekraanil parasjagu kuvatakse: alustades aku kestvusega ja lõpetades sellega, millisel app’il parajasti sõrmega asetsetakse. Kasutaja saab kohandada ka kõne kiirust ja helikõrgust vastavalt eelistustele.

Lahendus oskab kirjeldada ka pilte: näiteks välja tuua, mis on pildil ja tunnetada ka pildil olevate inimeste/tegelaste emotsioone (naeratavad näod). 

Tegemist on päris ägeda lahendusega, mis minu silmis on positiivne just selle poolest, et vaegnägija saab kasutada sama seadet, mida kasutavad puudeta inimesed, lihtsalt väikese ja üliolulise lisafunktsiooniga.



Võrdlus konkureerivate lahendustega, näiteks Google'i TalkBack

Comments