Nädal 8 (27.10 – 03.11) – IT proff

Selle nädala blogipostituses toon välja, millised omadused ja oskused peaksid olema professionaalsel IT spetsialistil 2017. aastal. Postituses iseloomustan sellist IT valdkonna inimest, kes minu silmis pälviks IT proffi tiitlit.

1. Analüüsioskus.

Minu arvates on tegemist kompetentsiga, mis peaks olema igal spetsialistil igal ajahetkel taskust välja tõmmata, sõltumata tegelikult valdkonnast. Eduka toote/tarkvara realiseerimise, väärtust pakkuva kliendisuhtluse ja igasuguste probleemide lahendamise eelduseks on põhjalik ja läbimõeldud analüüs. Võiks öelda, et hea analüüsioskus aitab spetsialistil oma töös õnnestuda.

2. Oskus oma aega ja töid planeerida.

Ütleks, et IT valdkonnas on mis tahes spetsialistil üldjuhul rohkem tööd, kui töönädalasse tunde mahub. Selleks, et kõik vajalikud asjad saaks õigeaegselt tehtud, tuleb olla väga hea aja planeerija. Siin aitab muidugi kaasa ka oskus eristada olulisi asju ebaolulistest, ehk ülesanded, millest sõltub midagi suurt, tuleks ennekõike ette võtta.

3. Suhtlemisoskus.

Leian, et tegemist on tähtsaima oskusega üldse. Hea suhtlemisoskus on trump igal erialal, nii ka IT valdkonnas. Hea suhtlemisoskus võimaldab kaasata inimesi, hõlbustada meeskonnatööd ning mis kõige tähtsam – võimaldab luua kontakte, mis võivad olla oluliseks võtmeks tulevikus.

4. Teiste inimeste mõjutamise oskus.

Kuna IT valdkonnas põhineb spetsialisti töö põhiliselt tiimitööl, siis on üheks oluliseks oskuseks mõjutamine. Teatud eesmärgi saavutamiseks tuleb tihtipeale erinevat tüüpi inimesi „endaga kaasa meelitada“, et koostöös midagi suurt ära teha ja eesmärk saavutada.

5. Õppimisoskus.

Kuna IT valdkond areneb tohutult kiiresti ja uusi väljakutseid tuleb nagu seeni pärast vihma, siis peab IT spetsialist ennast pidevalt harima ja uute praktikate/tehnoloogiatega kursis olema. Raamatute/uudiste lugemisest ja koolitustel käimisest olulisemaks pean eelkõige õppimist teistelt oma ala spetsialistidelt. 

.. ja oleksingi peaaegu unustanud: õppimine iseenda vigadest! Kindlasti üks parimaid praktikaid.

6. Tunneb oma valdkonda.

Teab, kus töötab ja kuidas oma tööülesannetega antud valdkonda panustab. Omab ülevaadet ka turust, tunneb konkurente ja oskab analüüsida, kus tema tööandja nende suhtes paikneb. Üldine silmaring!

Comments