Nädal 4 (29.09 - 06.10) - Info- ja võrguühiskond

Selle nädala ITSPEA aine ülesandeks oli läbi lugeda Pekka Himaneni käsitlus "Challenges of the Global Information Society" aastast 2004 ning analüüsida, mil määral on autori väljapakutud ideed ka hetkel aktuaalsed.

Tegemist on 2004. aastal kirjutatud tulevikku vaatava aruandega, kus autor kirjeldab loovat heaoluühiskonda lähtudes ideaalpildist. Kirjatükis toob autor välja globaalse infoühiskonna arendamise katsumused ning pakub nende lahendamiseks mudelit, kus seob omavahel infoühiskonna ja heaoluriigi. 

Himanen kirjeldab oma analüüsis peamisi globaalseid trende, mis määravad suuresti infoühiskonna arengusuunad. Üks trendidest, mida autor käsitleb ja mis on päris kindlasti täppi läinud, on kultuurilise majandusharu esilekerkimine. Meedia (muusika, filmid, arvutimängud) mängib meie eludes olulist rolli ning tegemist on üksnes kasvava trendiga.
Teiseks trendiks, mis on hetkel ka Eestis päevakohane, on rahvastiku vananemine. Sellest tulenevalt suureneb järk-järgult ka surve heaoluriigi jätkusuutlikkusele.

Üks autori mõte, mis mulle meeldis: "Developed countries must enhance productivity through innovations: creativity will make it possible to increase added value and improve the efficiency of production". Kui vaadata infoühiskonna arenguks vajalike ametikohtade tööülesandeid, siis tuleb
tõesti tõdeda, et rutiinsed tootmistööd on languses ning on suures osas asendunud analüütiliste ja loovate tegevustega.
See omakorda nõuab, et töötajate töö- ja pereelu oleks tasakaalus ning on vaja rohkem vaba aega, et energiavarusid täiendada (loe: loovust laadida). Hetkelised trendid toimivad muidugi sellele vastu. Inimesed töötavad üha rohkem ning töö muutub järjest stressirohkemaks, kusjuures pere ja sõprade jaoks aega napib.
Lapsed viiakse lasteaeda nii ruttu kui võimalik ja tihtipeale ei ole vanematel aega oma lastega tegeleda. Seevastu on näiteks IT alastel ametikohtadel antud probleemi lahenduseks võimalus töötada kodukontoris, kuid on palju valdkondi, kus selline paindlik "töökoht on seal, kus oled sina" trend ei päde.

Lisaks toob autor välja, et infoühiskonnas on inimeste füüsiline aktiivsus asendunud virtuaalsega ning ülekaalulisus on globaalselt tõeliseks probleemiks. Kaaluga seotud probleemid on täna väga aktuaalne teema, kuid leian, et tööandjad saavad ise tagada, et tööväline füüsiline tegevus oleks inimestele atraktiivne. Näiteks ettevõttes, kus mina töötan, tegelevad paljud inimesed spordiga just sellel põhjusel, et ettevõte pakub erinevaid võimalusi aktiivseks tegevuseks (rühmatreeningud tööjuures, soodustused spordikeskustes jne).

Kokkuvõtteks leian, et autor on suures osas väga täpselt suutnud prognoosida, kuhu suunas infoühiskond 6 aasta pärast liigub. Peamiseks võib välja tuua, et mingil hetkel ei piisa enam üksnes tehnoloogia arendamisest, vaid on vaja loovat ühiskonda, kus võtmesõnaks on innovatsioon ja sellest tulenev jätkusuutlikkus.


Comments