Nädal 10 (10.11 – 17.11) – Häkkeritest

Lugesin läbi Eric S. Raymond’i kirjutise „How To Become a Hacker“. Enne lugema hakkamist eeldasin, et tegemist on häkkeritega, kes üritavad oma oskustega teatud turvasüsteeme üle kavaldada ja kategoriseeruvad kriminaalide nimistusse, siis tegelikkuses tuli välja, et olen seda sõna seni vääriti mõistnud.

Minupoolne iseloomustus kuulub hoopis ’kräkkeritele’ ja vastupidiselt neile on häkkerite näol tegemist andekate IT inimestega, kes loovad uusi asju, on motiveeritud lahendama igasuguseid probleeme ja omavad selleks teatud erialaseid oskuseid. Autor on viimaste põhierinevuse üsna tabavalt ja lihtsalt sõnastanud: „The basic difference is this: hackers build things, crackers break them“.

Autor toob välja, et häkkerlus algab suhtumisest – avatus erinevatele maailma probleemidele, topelttöö tegemise taunimine, igavate tööülesannete vältimine ja vabaduse saavutamise soov. Kuid üksnes suhtumine ei ole see, mis teeb inimese häkkeriks, vaid sealjuures intelligentsus, pidev praktika, pühendumine ja raske töö. Olen selles osas autoriga ühel meelel, et üksnes suhtumise või selle muutmisega ei saavuta midagi, sõltumata valdkonnast. Järjekindel töö ja pühendumus on see, mis viib sihile.

Põhioskustena, mida häkker peaks valdama, tõi autor välja järgmised: programmeerimisoskus (mida rohkemates keeltes, seda parem), avatud lähtekoodiga Unixi kasutamine, HTMLi kirjutamine ja veebi kasutamine ning ’last but not least’ - inglise keel. Ise arvan samuti, et tegemist on väga kasulike oskustega ja ilmselt möödapääsmatud häkkeriks olemisel või saamisel..


Isiklikult arvan, et autori poolt välja toodud häkkeritele omane suhtumine võiks saata igat IT spetsialisti. Heade tulemuste saavutamiseks on vaja endas leida motivatsioon loomaks uusi asju ja lisaks sellele olla järjekindel ja pühendunud eesmärkide saavutamiseks.

Comments