Nädal 12 (24.11 – 01.12) – Veebi kasutatavus

Sel nädalal kirjeldan positiivset ja negatiivset kogemust seoses veebi kasutatavusega. Mõlemad näited on TTÜ õppeinfosüsteemi (https://ois.ttu.ee) kohta, kuna tudengina pean antud veebilehte suhteliselt tihti külastama ja nii leiab üles ka parandamist vajavad kohad.

Magistriõpingute alguses oli mul mõte võtta kohustuslikele ainetele juurde programmeerimise aine. Plaan oli otsida süsteemist infotehnoloogia teaduskonna õppeainete nimekirjast otsisõna „program“ abil sobivaid aineid. Siis selgus, et otsingut seal kasutada ei saagi ja seega peab lihtsalt umbes 350 õnneaine hulgast sobivat otsima, kusjuures kõikide nägemiseks tuleb täpselt 7 korda klikkida „Kuva rohkem“. Tundub jabur? Lõpuks leidsin, et lehe ülal asub luubi kujutisega ikoon, millel klikkides on võimalik kasutada ka otsisõna ainete leidmiseks. Aga esimesel kasutamisel ma seda siiski ei tuvastanud ja eelnevalt kirjeldatud otsimise jaoks kulus palju aega, mistõttu minu kui kasutaja jaoks ei olnud see kuigi tõhus.

Negatiivse poole pealt võib veel öelda, et osad menüüpunktid on segaselt sõnastatud ja enne nende sisuga tutvumist tegelikult ei oskagi aimata, mille kohta sealt infot võiks saada. Näiteks menüüpunktid „Registreerimine“, „E-valimised“ ja „Statistika“ ei ole eriti informatiivsed. 
E-valimistega seostus kohalike omavalitsuste valimine (ilmselt hetkelise aktuaalsuse tõttu), registreerimise puhul ei saa täpselt aru, millele see viitab ning viimase menüüpunkti puhul ei saa aru, mis statistikast räägitakse (õis-i kasutamise, valimiste või elanikkonna statistika?). Seega soovitusena sõnastaksin menüüpunktid järgnevalt: „Eksamile registreerimine“, „Üliõpilasesinduse valimised“ ja „Õpingute statistika“.

Positiivne on õis-i puhul see, et ei ole kasutatud kirjusid pilte, mis võtaks tähelepanu süsteemi funktsionaalsustelt. Võiks veel öelda, et värvid on suhteliselt tagasihoidlikud ja on selgesti eristatav, millisel alammenüül parasjagu viibitakse.

Comments