Nädal 15 (15.12 – 22.12) – Eetika ja IT

Selle nädala blogipostituses analüüsin Twitter’i töötajatele järgimiseks mõeldud eetikakoodeksit. Tutvuda saab siin.

Twitter’i põhiväärtused on ausameelsus ja usaldus ning iga töötaja vastutus on kasvatada äri viisil, mis teeb uhkeks ja seeläbi põhiväärtuseid praktikas rakendada.

We Treat Each Other With Respect


Twitter’i uskumus on, et erinevused teevad tugevamaks. Kedagi ei tohi diskrimineerida tema soo, rassi, päritolu, seksuaalse orientatsiooni, religiooni, vanuse või puude tõttu.

Corporate opportunities


Töötajad ei tohi kasutada Twitter’i vara, informatsiooni ja positsiooni selleks, et saada isiklikku kasu või tagada kasu oma pereliikmetele. 

Fair Dealing


Twitter soovib äri ajada õiglaselt ja ausalt ehk mitte kunagi teha seda läbi ebaeetiliste või ebaseaduslike äritavade. Iga töötaja, ametnik ja direktor peaks püüdma teha õiglaseid tehinguid Twitter’i klientide, tarnijate, konkurentide ja teiste töötajatega. Samuti ei ole lubatud saada ebaõiglast kasu läbi kellegi manipulatsiooni, varjamise, teabe kuritarvitamise või mis tahes ebaausa kauplemistava kaudu.


Confidentiality


Konfidentsiaalse info lekkimine ajakirjandusele või konkurentidele võib kahjustada toote turule toomist, konkurentsieelist või muul viisil ettevõttele kahjuks tulla.
Ehk siis ei ole lubatud välja anda Twitter’i kohta käivat konfidentsiaalset informatsiooni ei kasutajatele ega ka koostööd tegijatele ilma, et selleks oleks luba.

Protection and Use of Twitter Assets and Intellectual Property


Twitter annab igale töötajale vajalikud vahendid töö tegemiseks. Näiteks arvuti, tarkvara, intellektuaalne omand, kontoriseadmed ja rajatised. Iga töötaja peab talle antud varustust hoidma. 
Twitter lubab töö tegemiseks üle antud seadmeid mõistlikkuse piirides kasutada ka isiklikel eesmärkidel, kuid siis ei tohiks eeldada, et elektroonne tegutsemine on privaatne.  

Oma blogipostituses tõin välja enda jaoks olulisemad punktid, kuid ülal toodud lingilt pääseb ligi tervele eetikakoodeksile. Kokkuvõtteks võib öelda, et Twitter’i eetikakoodeks on igati adekvaatne ja katab ära nn. „vastutustundliku ettevõtte“ kohustused alates sellest, et tegutseda tuleb seaduse raamides lõpetades üksteisesse austavalt suhtumisega.

Comments