Nädal 6 (13.10 - 20.10) - Intellektuaalomandi teemadel

Lugesin Christian Engströmi ja Rick Falkvinge raamatut „Case for Copyright Reform“. Raamatu eesmärgiks on välja pakkuda võimalikud autorikaitse seadusandluse reformimise valikud, et autorikaitse all olevaid teoseid oleks võimalik vabalt jagada, kui seda ei tehta tulu teenimise eesmärgil.

Autorid tegid seadusandluse reformimiseks järgmised ettepanekud (vaatlen kolme):

o Free Non-Commercial Sharing

Raamatu autorid pakuvad välja, et autorikaitse all olevate teoste jagamine peaks olema tasuta. Samas peab olema täiesti selge, et reklaamimise või tulu teenimise eesmärgil jagamine on siiski seadusandlusega piiritletud. 
Isiklikult oleksin tarbija seisukohast väga rahul, kui kõiki asju (raamatud, filmid jne) saaks tasuta jagada ilma, et seadusandlus kuklasse hingaks. Praeguse autorikaitse seaduse kohaselt tembeldatakse inimesed tasuta jagamise korral kriminaalideks, isegi kui eesmärgiks ei ole tulu teenimine.

o 20 Years of Commercial Monopoly

Praeguse seaduse järgi kehtib autoriõigus kogu autori eluaja jooksul ja 70 aastat pärast tema surma, olenemata kuupäevast, millal teos on õiguspäraselt avalikustatud.
Engström ja Falkvinge toovad välja, et autoriõigus peaks laienema 20 aastale alates konkreetse teose publitseerimisest. Arvan, et eluiga ja sellele liidetud 70 aastat on tõesti pikk aeg autoriõiguse kehtimiseks. Samas tundub samuti imelik võtta teose loojalt ära autoriõigus tema eluea jooksul. Tunduks ratsionaalne, et viimast tehakse pärast teose autori surma.

o Free Sampling
Hetkel saab teose autor lubada või keelata  tegemaks teosest kohandusi (adaptsioone), töötlusi (arranžeeringuid) ja teisi töötlusi (õigus teose töötlemisele).
Loetud raamatus pakutakse reformiks välja võimaluse seda teha ilma autoripoolse loata, kuid siiski mõningate erandite ja piirangutega.
Olen sellega täiesti nõus, et näiteks teatud muusikalise teose kohandamine peaks olema lubatud. Siinkohal võib luua paralleele näiteks tsiteerimisega kirjanduses, kusjuures korrektne viitamine peaks olema kohustuslik.

Kokkuvõtteks võib öelda, et olen välja pakutud autoriõiguse seaduse reformimise võimalustega nõus. Iseasi on muidugi see, kas reaalselt väljapakutut rakendatakse, sest ikka on neid (nt plaadimüüjad), kes tänu antud seadusandlusele suurt raha teenivad.

Comments