Nädal 9 (03.11 – 10.11) – IT juhtimine ja riskihaldus

Nii nagu kõikide inimeste puhul, on ka ettevõtete juhid erinevad ja tihtipeale kasutatakse samade tulemuste saavutamiseks isenäolist juhtimisstiili, kus juht võtab ettevõttes teatavad rollid. Minu tänase blogipostituse eesmärgiks on kirjeldada kahte tuntud juhti IT maastikul, kes omab (või on omanud) ettevõttes erinevat juhtimisstiili ja seega täitnud ka teistsugust rolli.


Valisin esimeseks juhiks, keda kirjeldada, Apple’i endise juhi Steve Paul Jobs’i. Teda ei tunta mitte üksnes Apple’i ja Pixar’i asutajana, vaid juhina, kes suutis viia ka teisi ettevõtteid riigi võimekamate hulka. Jobs oli inspiratsiooni allikaks paljudele tehnoloogia- ja ärijuhtidele ning kujunes iidoliks nii mõnelegi.

Kuigi Jobs ei kirjutanud ühtegi koodirida ega leiutanud tehnoloogiaid, mis võimaldasid edu saavutada, oli tema kohalolek, juhendamine, juhtimine, nägemus, iseloom ja väsimatud pingutused see, mis mängis olulist rolli selles, kuhu ettevõte tänaseks jõudnud on.
Steve Jobs oli tuntud ka kui ebaviisaka ja „kiusaja“ tüübina, kes tahtis kõike enda kontrolli all hoida. Kuid imelikul ja seletamatul moel suutis ta inimestes välja tuua nende täieliku potentsiaali.

Ütleks, et Steve Jobs’i näol oli tegemist juhiga, kes oli peamiselt kahe rolli esindaja või segu neist:

- Arengumootor (change agent) – ajaga kaasaskäik ja innovaatilise õhkkonna loomine
- Juht (leader) – selge visioon ja võime kogu meeskond sama eesmärgi nimel tööle panna

Teiseks juhiks, keda iseloomustada, valisin LinkedIn-i CEO Jeff Weiner’i, kes on viimasel ajal tuntust kogunud ühe enim armastatud tegevdirektorina maailmas.

Weiner jagas hiljuti, mida tuleb teha, et jõuda sügavuti töötajateni: "Inspire, empower, listen & appreciate. Practicing any one of these can improve employee engagement; mastering all four can change the game".

Juhid, kes suudavad märgata alalhoidlikkuse ja emotsionaalse intelligentsuse tähtsust on need, kes on võimelised inspireerima. Liidrid kindlustavad ennast tegudega, mitte positsiooniga. Weiner’ i puhul on tegemist liidriga, kes peab ülalnimetatut marutähtsaks ja on selle välja ütlemiseks teinud mitmeid sõnavõtte sotsiaalmeediast artikliteni välja.

Jeff Weiner’i puhul nimetaks järgmised rollid:

- Juht (leader) - selge visioon ja võime kogu meeskond sama eesmärgi nimel tööle panna
- Mentor/õpetaja (mentor) – juhi autoriteet tuleneb mitte ametikohast, vaid teadmistest ja isikuomadustest

Comments